Fru Marta Oulie, Den lykkelige alder & Ungdom


Forfatter: Sigrid Undset
Utgivelsesår: 1907, 1908 & 1910
Sjanger: Dagboksroman, noveller & diktsamling
Antall sider: 347


Ikke bare én fortelling:
Boka er delt opp i tre deler. Den første er "Fru Marta Oulie" som var Sigrid Undset's debutroman. Der skriver hun som om man leser i dagboken hennes. Dagboksromanen er igjen delt opp i tre kapitler. Den første setningen i debutromanen er verdenskjent: "jeg har vært min mann utro.-" Det første hun skriver starter 26. mars 1902 og slutter i juli i 1904. Så hun har da ført dagbok i to år. Sigrid skriver i jeg-form. Så det er som om den som leser er Marta.

Hva handler boken om?

Fru Marta Oulie

Dagboksromanen begynner med at hun skriver brev til Otto, hennes mann, som har fått tæring og er innlagt på et av de dyreste sykehjemmene i Norge, Grefsen. Som Henrik, Otto's beste venn betaler for. Marta & Otto har tre barn sammen; Einar, Halfred og Ingrid. Mens Otto er syk og hjemmefra er hun gravid med sitt fjerde barn, som får navnet Åse. Henrik er barnefaren, noe som Otto aldri får vite. Sigrid beskriver følelsene til Marta veldig godt, at hun angrer på hva hun har gjort og bare føler håpløshet. Hun skildrer og beskriver både miljøet og tankene hennes uansett hvor hun er. Marta, Otto og de fire barna er lykkelige og har det godt. En stund trodde hun at Otto ville vinne over sykdommen, men det gikk bare nedover. Otto dør, og en uke etter foreslår Henrik at de burde gifte seg. Marta reagerer kraftig, og vil ikke gifte seg, hun har ingen følelser for han. Til slutt overtales hun, når han forteller at han har elsket henne siden han var bare guttungen. Hun innser også at hun ikke vil klare og oppdra barna alene. De gifter seg, men ekteskapet blir kortvarig.

Den lykkelige alder

Den lykkelige alder er delt opp i fire noveller. Novellen "Et halvt dusin lommetørklær" begynner med at Bildit (som er hovedpersonen) på ni år kommer hjem fra skolen og vil så inderlig begynne på danseskole, siden alle de andre i klassen skal og siden det bare koster fem kroner i måneden. Familien får ikke råd siden de er så mange hjemme. Bildit bor sammen med moren (Fru Iversen), faren (sakfører Iversen), søskene Torleif, Helge, Hjørdis, Tullik & Lillebror. Alt i alt åtte stykker. Faren reiser til Kristiania, og Bildit håper så inderlig at hun skal få noe skikkelig fint i gave når han kommer hjem. Derfor forteller hun til alle venninnene sine at faren skal kjøpe koraller til henne. Skuffelsen er derfor stor når hun får et halvt dusin lommetørkler av vanlig tøy.

I den andre novellen "En fremmed" er hovedpersonen Edele Hammer, som leier rom i pensjonatet til frøken Hansen i Kristiania. Hun mistrives først, men det blir bedre etter hvert da hun møter igjenn den 20 år eldre vennen sin, Per Dyrssen og får seg noen nye venner. Senere får hun øynene opp for en ved navn Alf Aagaard, og starter en etter en stund et forhold med han. Broren til Alf dør og senere konen til Per Dyrssen. Etter dette rakner forholdet deres, særlig på grunn av Alf's sjalusi. Per frir til Edele og etter mye rot bland annet med et selvmordsforsøk innser de at de elsker hverandre og gifter seg.

I den neste novellen "Drøm" handler det kun om merkelige drømmer som personen det handler om tror må ha en mening.

Biografien om Inger Gulbrandsen, Ungdomstid i fangeleir

Forfatter: Maria Konow Lund
Utgivelsesår: 1998
Sjanger: Biografi
Antall sider: 155

Boka handler om:
Rundt VK2, hjelp Inger og ei venninne familier og enkeltmennesker over grensa, noe som ikke var lov på denne tida. I tillegg til dette, skrev hun i propagandaaviser, hjalp jøder som ble forfulgt for å nevne noe. Da Inger var 19 år, ble hun arrestert av to gestapomenn, og ble avhørt, av den grunnen at hun hadde "blandet seg borti jøder". Hun ble sendt i kvinneleir i Ravensbürch. Her får vi vite hvordan en vanlig hverdag i fangeleiren var, hvor døde lik, blodslit hver en dag og mennesker som ble behandlet som potetsekker.

Boka skriver også om barndommen til Gulbrandsen i tillegg til fangeleir-livet. Den sier at familien hadde et tett bånd seg i mellom, og forteller om oppveksten hennes. TIl slutt har Inger selv skrevet etterord, 53 år etter hun var i leiren.
Generelt handler boka om hvordan livet var i Ravensbürch, og hvor mot, pågansvilje og vennskap står sterkt.

Min mening om boka:
Jeg synes boka er veldig gripende og jeg synes det er ei flott bok som beskriver hvordan en forferdelig hverdag i leiren var. Flere ganger når jeg leste boka, måtte jeg stoppe opp å tenke; "Hærregud, dette har virkelig skjedd! Dette er ikke bare ei skjønnlitterær fortelling, men dette har skjedd, for bare omkring 60 år siden". SYKT!

Det var flere ganger jeg kjente jeg ble våt i øyekroken, for det var mye fælt som skjedde, og jeg synes virkelig synd på alle menneskene som fikk dette på livsminnetavla.

Boka hopper mellom barndom-fangeleir-barndom-fangeleir noe som gjør det vanskelig å få meg seg og forstå alt som leses. Dette er det eneste minuset med boka. Men alt i ett, er boka en utrolig bok, som jeg virkelig anbefaler alle på det sterkeste å lese!! Har i tillegg lært masse av å lese boka, og setter pris på hverdagslige ting som jeg har i min hverdag!

JONAS
Forfatter: Jens Bjørneboe
Utgivelsesår: 1986
Sjanger: Roman
Antall sider: 307

Boken ”Jonas” er en kritisk framstilling av folkeskolen og hjelpeskolen. Den handler om den åtte år gamle gutten Jonas Andreassen. Hovedsakelig om hans skolegang, fra første til andre klasse, men også om andre hendelser i hans liv.
Jonas begynner på skolen, og trives godt den første tiden, men han lærer ikke å lese. Bokstavene blir til små dyr, og han blir ukonsentrert. Han lærer seg hjemmeleksen utenatt, ved at faren leser den til han. Men en dag finner lærerinne ut hva som har skjedd. Hun føler seg lurt, og begynner prosessen for å få Jonas på hjelpeskole. Jens Bjørneboe beskriver hvordan Jonas føler det, og redselen han har for å begynne hjelpeskole, også kalt ”Iddioten”. Lærerinnen, frøken Bø, snakker med overlær Lochum, men han mener det er uaktuelt å plasserer Jonas på hjelpeskole.
Forfatter skifter mellom flere synsvinkler og forskjellige personer. I starten er det litt fra moren til Jonas, men senere handler det mer om lærerne og overlærerne. Overlæreren Jochum holder en hånd over Jonas, men når han senere i boken dør, tar overlærer Strange over. Han bestemmer raskt at Jonas skal på ”Iddioten”.
Jonas får store problemer. Han får ikke sove, våkner av mareritt og er nervøs. Han vil ikke begynne på hjelpeskolen. Han synes barna som går der er skumle, og er livredd for å bli som dem. Dagen etter at foreldrene har fått beskjeden om overflyttingen, forsvinner Jonas. Her ”biter” forfatteren seg i halen, siden historien begynner følgende:
”Det de skrev om Jonas i avisen, var bare dette:
Åtteåring savnet i fire døgn.
Den åtteårige Jonas Andreassen er meldt savnet fra sitt hjem i Trondheimsveien...”
Jonas dukker senere opp i en båt som blindpassasjer. En av sjømennene hjelper den gråtende Jonas opp på bena igjen, og når de de har kommet tilbake til Trondheimsveien får Jonas den gledelige nyheten: Han skal begynne på en ny skole, ikke ”Iddioten”. Jonas liv blir nå snudd helt om. Han får igjen glede av å gå på skolen, og han får nye venner.

Boken avsluttes med følgende setning: ”Og her slutter historien om en gutt som ikke kunne lese på tross av at han var åtte år gammel, men som allikevel klarte å sette i gang mange ting ute i verden”. Den siste setningen sier mye om budskapet med boken. Selv om man kanskje ikke kan lese og skrive som åtteåring, kan man forsatt utrette ting. Man er ikke dum og en idiot, selv om man ikke kan lese.
Når et åtte år gammelt barn får psykiske problemer med tanken på å begynne på hjelpeskolen - skal han da tvinges til det?

Min mening om boka:
Jeg synes boka var spennende, men den er til tider "treg". Forfatteren kommer med sideslange avstikkere, for eksempel ble en talen til presten i en begravelse nøye beskrevet.
Boken har et budskap og man føler medlidenhet for gutten Jonas. Jeg blir engasjert og irritert på forholdene på folkeskolen, og hvordan hjelpeskolen omtales. Det er verdt å nevne at Bjøreneboe jobbet på en skole i fire år før han skrev boken. Derfor har han nok bakgrunn til å kunne skrive et troverdig "angrep" på skolen...
Terningkast: 4

Fri som fuglen


Forfatter: Fredrik Skagen
Utgivelsesår: 2002
Sjanger: Thriller
Antall sider: 333

Hva handler boka om?

Boka "Fri som fuglen" er en thriller av Fredrik Skagen. Skagen har skrevet mange bøker med noen av de samme personene som vi finner i denne boka. Morten Martins, en tidligere agent som har måttet skifte adresse og identitet, og William Schrøder er blant disse. I tillegg handler denne boka mye om datteren til Morten Martins, Anita.

Datteren er 31 år, og forsvinner etter å ha vært i Torino for å se Juventus spille mot Rosenborg. Hun reiste ned til Italia med kollegaene i banken. Med en blanding av dårlig samvittighet for å ha stilt lite opp for datteren, og lysten på et nytt eventyr, reiser Morten Martins til Italia. Der prøver han å finne datteren sin, selv om oppgaven er som å lete etter nåla i høystakken.

På turen møter han journalisten William Schrøder, som i tillegg til å hjelpe Morten Martins med å finne Anita, er krimjournalist. Han skriver en sak om falkestjeling, og ved en uheldighet blir Anitas eks-kjæreste, som er ornitolog, en mulig mistenkt.

Mens han er i Italia blir Morten Martins innblandet i en ulovlighet som handler om en pose diamanter. Han er i besittelse av posen i en periode av oppholdet, og en slik mengde diamanter vil gi store inntekter. Men er diamantene så viktige, at han satser sitt eget, datterens og William Schrøders liv, på at han ikke blir forfulgt?

Min mening om boka

Jeg synes Fredrik Skagen skriver bra, men thriller er nok ikke helt min sjanger. Jeg synes det blir for kjedelig å lese en hel bok før man får noe som helst av svaret, og ble fort lei. Likevel ser jeg at mange kommer til å like denne boka, fordi den har en del spenningstopper, og at temaet er gripende for mange. Jeg tror temaet i denne boka er kjærlighet, svik og Martins noe tvilsomme moral, som viser seg å ha smittet over på datteren.

Terningkast: 3

Øyet i treet

Forfatter: Liv Költzow
Utgivelsesår: 1970
Sjanger: novellesamling
Antall sider: 116


Jeg siterer rett fra baksiden av boka: ”Hennes debut- samling” – denne boka altså – ”består av korte og lengre prosastykker, uten egentlig innledning, avslutning eller noen utpreget dramatisk, ytre handling. Allikevel fanges leseren straks inn av fortellingenes merkelig intense atmosfære.”


Hva boka handler om:
Novelle 1:
I dag blåser det
Denne novellen handler om ei jente som heter Liv. Hun liker ”boksen går ” med Anni, Aslak, Einar og Stig. Det er Stig som står.
Liv gjemmer seg i et tre, og venter på at de andre skal bli funnet. Når Liv er på vei ned fra treet, detter hun ned og pådrar seg skrubbsår på kneene hennes.
Da er Liv ung.

Fortellingen er veldig vanskelig å lese, fordi den er skrevet stort sett uten punktum, så det blir veldig lange, tunge setninger.


Novelle 2:
Slutt på reisen

Nå er det slutten på en klassetur, og en buss med unger er på vei hjem. Det er storm ute, så når elevene må ta en ferge uvær et hav, blir alt en kvalmende opplevelse. Hovedpersonen er ei jente. Litt eldre enn Liv i forrige novelle.

Denne historien er enklere å lese enn den forrige, men det er fremdeles lange setninger i den.


Novelle 3:

Denne gangen er hovedpersonen også en jente, og hun er eldre enn hun i forrige novelle.
Noen er flyttet ut av et gammelt skolehus, og jeg- person og May henter ting derfra som skal til den nye skolen. Det er vinter.

I denne novellen er det normale setninger.


Novelle 4:
Gjenkjennelsen

Hovedpersonen heter Liv og hun er gammel – i vertfall over 18.
Hun tenker på en som heter Torkel, mens hin sitter i lag med venner og drikker.


Novelle 5:
Dobbelt
Liv er voksen nå, og har hus, unger, hund og mann.
Liv sitter sammen med Askild, Børge og Teis og diskuterer om et brev.


Hva jeg synes:
Jeg synes boka er spennende å lese, ikke på grunn av handlingen, men på av en stemning man får. Jeg tror at disse seks novellene er epoker i Liv Költzows liv. Fra hun var ung, til hun ble gammel.
Selv om novellene blir lengre og lengre, blir det bare mindre og mindre handling.

Terningkast: 4